NL Nederlands
Terug naar het overzicht

Een nieuwe norm voor duurzaam bouwen met het dak en alle wanden van zonnepanelen

06-02-2018

In de afgelopen weken is het “WikiHouse” gebouwd dat volledig is bedekt met Loci geïntegreerde zonnepanelen op de Westerschelde 1 te Zwijndrecht (nabij de watertoren). Niet alleen het dak van deze Tiny House is volledig bedekt met het Lociⓟ volledig geïntegreerde zonnepanelen, ook alle wanden.

“We hebben het nu over energieopwekkende gevels en dat is bijzonder. Gevels van zonnepanelen geven veel bouwmogelijkheden om meer duurzame energie op te wekken”, aldus Rene Borro (Rebor BV).

WikiHouse, een afgeleide van de Tiny House, is een beweging die uit Amerika is overgewaaid. Mensen gingen massaal van grote huizen in kleine huisjes wonen. Rebor BV heeft het Loci Zonnepanelen-dak in de afgelopen periode aan diverse “Tiny House en Wiki House” projecten panelen geleverd. “Stefan de Vos van RoosRos architecten had een geweldige uitdaging bij het ontwerpen van het eerste volledig bedekte WikiHouse van Nederland en heeft dankzij een enorme creativiteit alle panelen optimaal weten te integreren binnen het ontwerp. Bram Kroon en Ed de Groot van “Kroon en de Groot Airconditioning bv” hebben de montage en installatie verzorgd voor dit unieke project”, aldus Rene Borro (directeur Rebor B.V.). Rene Borro van Loci Zonnepanelen dak werd benaderd door Stefan de Vos en heeft voor de verder praktische uitwerking nauw samengewerkt met Bram Kroon.

Indrukwekkende gevels van zonnepanelen
“Het was een zeer innovatief project dat me in eerste instantie enorm uitdaagde. Vanaf de concepttekeningen was het al zeer indrukwekkend. De praktische installatie verliep zeer vakkundig en werd doordacht verzorgd. Groot voordeel was dat alles heel soepel en voorspoedig verliep, mede doordat vroeg in het project met alle randvoorwaarden van de panelen rekening werd gehouden. Het uiteindelijke resultaat is een innovatief ontwerp met een prachtige moderne uitstraling die misschien wel de nieuwe norm voor modern en duurzaam bouwen kan vormen”, aldus Rene Borro van Rebor BV.

LOCI Solar Integrated & Insulated Roof
Rebor BV (opgericht in 2006)  houdt zich bezig met innovaties en onderzoek op het gebied van zonne-energie voor de opwekking van elektriciteit binnen de gebouwde omgeving en met name de architectonische integratie in die omgeving. Dit gebeurt veelal in samenwerking met andere bedrijven uit de sector en kennisinstituten zoals Universiteit Eindhoven, ECN, TU Delft en de combinatie van beide in de organisatie genaamd SEAC (Solar Energy Application Centre).