NL Nederlands
Terug naar het overzicht
« Terug naar het overzicht

Loci Technische Universiteit Eindhoven

Het LOCI innovatie project liep van 1 januari 2013 tot 31 december 2014. De projectpartners Zonnepanelen Parkstad (Rebor B.V.), Unilin Insulation en SEAC hebben in dit project gezamenlijk het LOCI product ontwikkeld. SEAC was penvoerder van het project.

In de beginfase zorgde SEAC voor een gestructureerde aanpak met een specificatiedocument, morfologische kaart en documentatie van de vele productvariaties die we bedachten. Als onderdeel van het voorwerk stelde het SEAC een technisch-financieel model op waarmee we de technische eigenschappen en het kostenvoordeel van het LOCI product konden berekenen. Door de combinatie van dakrenovatie, dakisolatie én PV-systeem in één brengen de PV isolatie elementen de energie-index van het Nederlandse grondgebonden woningpark verlagen met meer dan 1.0, en het energielabel verbeteren met drie tot vier stappen (bijvoorbeeld van label E naar label A), het dakrenovatieproces sterk verkorten en de totale systeemkosten met 20% dalen. De jaarlijkse energiebesparing op verwarming en elektriciteit van PV isolatie elementen bedraagt 1500 euro voor een gemiddeld huishouden. Een interne rendement van bijna 10% kan behaald worden op de initiële investering.

Tot slot bouwden we een demonstratiedak op de SEAC SolarBEAT test site, waar we het product uitgebreid op bouwfysische en elektrische eigenschappen hebben gekarakteriseerd. De conclusie van dit onderzoek was dat de waterdichting, vocht- en temperatuurhuishouding allen goed functioneerden en er een opbrengst van 900 kWh/kWp/a kan worden behaald. De resultaten zijn gepubliceerd op de PVSEC conferentie van 2014 in Amsterdam. Meer weten over dit project of over SEAC? Kijk op www.seac.cc.