NL Nederlands
Terug naar het overzicht

Ultramodern diepzwart zonnepanelen dak op nieuwbouwwoning

24-06-2019

In Doornenburg wordt een duurzaam nieuwbouwproject met een innovatief diepzwart zonnepanelen dak bij aardbeienkweker de Beijer gerealiseerd. 107 Loci-zonnepanelen zijn met oog voor esthetiek op een unieke wijze geïntegreerd, waardoor het dak, ondanks vele hoeken, punten en uitsparingen aan weerszijde symmetrisch is en een volledige strakke uniforme uitstraling heeft.

Het aardbeien sap zit Arno de Beijer van Kwekerij de Beijer in het bloed. Het huidige bedrijf werd in 1983 opgericht door familie de Beijer en in 2000 nam hij het bedrijf over. Sinds de overname is er veel geïnvesteerd en is de capaciteit van het bedrijf verdubbeld, ook op het gebied van duurzaamheid is er door de investering in het Loci zonnepanelen dak veel vernieuwd.

“Naast duurzaamheid doen we met ons A-Team (lees Aardbeien Team) veel goeds door diverse verzorgingscentra en andere regionale initiatieven te ondersteunen. We vormen met veel enthousiasme een maatschappelijk anker in de regio” aldus Arno de Beijer.

Ultramodern volledig glazen dak
Na een uitgebreid en doelgericht onderzoek via internet en diverse locatiebezoeken heeft Arno de Beijer de keuze gemaakt voor het Loci geïntegreerde zonnepanelen dak (Low Cost Integrated Roofsystem) vanwege de beste economisch verwachte levensduur, esthetische waarde, het pro-actieve contact, degelijke onderbouwing, garantie en betrouwbare gepassioneerde indruk van Rene Borro (directeur Rebor BV). “We wilden een volledig glazen voor- en achterkant op onze woning van ca. 350 m2 en zijn onze zoektocht gestart vanuit esthetiek. Met oog voor detail (denk aan kleine dikte verschillen en identieke dummy panelen) is de keuze gevallen op het Loci geïntegreerde zonnepanelen dak omdat dit het strakste resultaat geeft. Veel afbouwwerkzaamheden doen we in eigen beheer en letten goed op de kosten voor een gunstig resultaat. Als we verder gaan uitbreiden met bijvoorbeeld een garage dan willen we ook daarop natuurlijk een identiek Loci zonnepanelen dak”, aldus Arno de Beijer. 

“Ondanks dat het een zeer gecompliceerd dak is hebben de uitdaging aangenomen. We kunnen hiermee gelijk demonstreren dat hoeken en uitsparingen geen reden hoeven te zijn om te moeten kiezen voor een traditioneel dak. Het ultramoderne Loci dak past perfect en er zijn geen enkele verschillen te zien (met het oog) in de dikte of kleur van de zonnepanelen of dummypanelen”, aldus Rene Borro (Loci Rebor BV). 

Geluk bij een ongeluk
In de berekeningen van Arno de Beijer is achteraf ook nog uitgekomen, dat er ten opzichte van de voor-berekeningen van andere leveranciers, dit zonnepanelen dak tot wel twee keer zoveel energie kan leveren. “De kwekerij verbruikt veel stroom en daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk stroom op te wekken. Er is geen dak dat meer stroom kan leveren in vergelijking met andere leveranciers. Bovendien was dit een leuke meevaller, zeker na de vele tegenvallers die we al hadden moeten verwerken. Het idee voor de nieuwbouwwoning is immers ontstaan na een verwoestende brand van de oude boerderij die op deze plek stond en waar we allen met veel plezier in gewoond hebben” aldus Arno de Beijer.

Locatiebezoek
Geïnteresseerden in het Loci zonnepanelen dak zijn welkom om de kwekerij te bezoeken om het dak van de woning te bekijken. De woning ligt aan de openbare weg en daardoor is de woning te allen tijde te bewonderen. “Door het vele verkeer dat hier langskomt krijgen we veel vragen en complimenten over het dak. Ze stoppen bij onze aardbeien verkoop-automaat en vragen zich dan hardop af of het nu wel of geen zonnepanelen zijn” aldus Arno de Beijer.

"Onze aardbeienkwekerij in Doornenburg in de meest Oostelijke Betuwe kweekt aardbeien van grootse kwaliteit. Wij doen dit al sinds jaar en dag op geheel verantwoorde en op een zo duurzaam mogelijke wijze. Al onze productieplanten staan in potten gevuld met een speciaal potgrondmengsel of kokosgruis. Door de investering in het ultra moderne dak met 107 zonnepanelen kweken wij niet alleen op een duurzame wijze, ook de energie voor de kwekerij en onze woning is nu grotendeels duurzaam. Wij houden van ons vak en hopen dat ook u ook de veelzijdigheid ontdekt van het mooiste het lekkerste en het meest sexy fruit ter wereld", aldus Arno de Beijer van Kwekerij de Beijer. 

Low Cost Integrated & Insulated Roof
Rebor bv (opgericht in 2006) houdt zich bezig met innovaties en onderzoek op het gebied van zonne-energie voor de opwekking van elektriciteit binnen de gebouwde omgeving en met name de architectonische integratie in die omgeving. Dit gebeurt veelal in samenwerking met andere bedrijven uit de sector en kennisinstituten zoals ECN, TNO en de combinatie van beide in de organisatie genaamd SEAC (Solar Energy Application Centre) met ondersteuning van de Technische Universiteit Eindhoven.

"Voor ons unieke LOCI zonnepanelen dak werd ik benaderd door de heer Beijer met de tekeningen van de woning, inclusief de aanzichten en maatvoering. In nauwe samenwerking met Hendriksen Prefab BV zijn alle details uitgewerkt. De uitdaging was met name dat er allerhande schuine hoeken waren met punten en uitsparingen. Het geheel heeft geleidt tot een prachtig esthetisch geheel dat niet alleen duurzaam is, maar ook een lust voor het oog", aldus Rene Borro van Rebor BV.

Leveranciers:
Rebor BV (Loci-zonnepanelendak)
All Bouw Doornenburg hoofdaannemer
Architectenbureau Ton Burgers

Let op: met het oog zijn geen enkele verschillen te zien! Door het hoge contrast op de foto kunt u hier wel een klein verschil zijn.

Auteur en fotografie: Aaron Mulder van ICTloket.nl