NL Nederlands
Terug naar het overzicht

Loci Solar Integrated Insulated Solar Roof op bungalow in Weert

06-04-2017

In december 2015 is in Weert op een unieke bungalow het LOCI zonnepanelen dak geplaats. Een jaar later kijken we terug op dit project en beoordelen we het resultaat vanuit esthetisch en economisch perspectief vanuit de klant en de leverancier.  

Hugo Coppen (de klant) heeft bouwkunde en stedenbouw gestudeerd en heeft zichtbaar zijn kennis, kunde en passie ingezet om zijn eigen unieke bungalow te realiseren op de Princenweg 42 te Weert. Na een carrière in verkeersmanagement is Hugo Coppen vanaf 1997 leiding gaan geven in een bedrijf, waarbij specifieke software is ontwikkeld voor verkeersmanagement. Grote klanten voor dit bedrijf zijn bijvoorbeeld Nationale Politie, Waterschappen, Gemeente, Provincie en Rijkswaterstaat. Hugo Coppen is sinds 2012 voornamelijk actief in research en development. Hugo Coppen is veel bezig met innovatie en nieuwe producten bedenken voor de software die het bedrijf verkoopt, maar beleeft ook zijn passie voor innovatie en technologie in zijn vrije tijd (bewijst het innovatieve loci dak, de robot-grasmaaier in de tuin, de laadpaal van zijn Tesla, etc.). De nieuwste innovatie is een app waarmee nog meer geautomatiseerd kan worden op gebied van wegen, wegbeheer, verkeersanticipatie en het verhogen van de verkeersveiligheid.

Verbruik, kosten en opbrengsten zonnepanelen dak
“We hebben veel innovaties toegepast in en rond de
bungalow”, aldus Hugo Coppen. De interviewer, Aaron Mulder van het ICTloket, constateert een laadpaal voor een Tesla model S, maar ook een maaiende robotgrasmaaier die een prachtige strakke grasmat heeft gemaakt. Ook ziet Aaron een heerlijke jacuzzi en ontdekt hij al snel vele slimme domotica toepassingen, denk aan temperatuurregelaars, homecinema, rookmelders, etc.. “Ik rijd veel zakelijke kilometers en heb ongeveer twee jaar geleden een Tesla gekocht waarbij een laadpaal voor de deur was inbegrepen. Maar is er meer dan het oog direct kan ontdekken, denk hierbij bijvoorbeeld aan een hybride warmtepomp voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Het gebruik van aardwarmte was geen optie bij ons vanwege de archeologische waarde van de grond”, aldus Hugo Coppen.
Waarop Aaron Mulder vraagt: “maar met zoveel elektrische toepassingen, dan kan de woning niet helemaal energieneutraal zijn toch?” en Hugo Coppen aangeeft: “Nee de Tesla gebruikt dermate veel stroom dat je stelling klopt, maar zonder de auto uiteraard wel (uitroepteken)”. Het is financieel echt hartstikke interessant:      
“De meerprijs voor traditioneel dak zonder panelen en ten opzichte van deze loci zonnepanelendak oplossing was slechts 15 euro per m2. Als ik de prijs van traditionele panelen daar nog nog bij zou optellen was het helemaal onvergelijkbaar. Deze
oplossing is esthetisch en financieel de beste oplossing, wat wil je nog meer?!”, aldus Hugo Coppen.

LOCI Solar Integrated insulated Roof
Rebor bv (2006)  houdt zich bezig met innovaties en onderzoek op het gebied van zonne-energie voor de opwekking van elektriciteit binnen de gebouwde omgeving en met name de architectonische integratie in die omgeving. Dit gebeurt veelal in samenwerking met andere bedrijven uit de sector en kennisinstituten zoals ECN (Universiteit Eindhoven), TU Delft en de combinatie van beide in de organisatie genaamd SEAC (Solar Energy Application Centre). Voor het LOCI zonnepanelen dak (Low cost integrated solar and insulation roof) werd ik benaderd door Hans Coppen. Hans Coppen is een bekende
architect en neef van Hugo Coppen. Hans kwam door een persbericht op de hoogte van deze nieuwe innovatie. Hans Coppen was een woning aan het ontwerpen waarbij de LOCI toepassing uitermate geschikt was. Na uitwisseling van informatie en details heeft architect “Coppen” het LOCI ontwerp opgenomen in het ontwerp van de woning. Hugo komt uit een architectenfamilie (al 3 generaties) en heeft met Hans de fine-tuning gedaan. Unilin b.v. (Wolfgang Passlack) heeft teneinde dakconstructie gerealiseerd. “Rene Borro van Rebor is persoonlijk langsgekomen en het was direct duidelijk dat het gepassioneerde ondernemers waren. Alles was wel op tijd geleverd. De uitdaging was om de platen op de juiste positie te plaatsen omdat de architect alles zeer nauw had getekend, maar ook dit hebben ze perfect verzorgd, aldus Hugo Coppen.

Unilin Insulation
UNILIN Insulation (Wolfgang Passlack, business manager) te Oisterwijk biedt een oplossing voor elke isolatievraag. Als specialist in isolatieplaten en dakelementen bieden zij optimale
isolatiemethodes die garant staan voor hoge kwaliteit en energiebesparing. UNILIN staat voor innovatie, betrouwbaarheid en deskundigheid.  Met meer dan 30 jaar ervaring in isolatie- en dakplaten is UNILIN met recht een isolatie-expert te noemen. Dankzij de jarenlange expertise en technologische kennis hebben zij het breedste en diepste assortiment in de markt. Alle producten van UNILIN worden zowel toegepast in nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten.

Gecombineerde prefab-oplossing
‘Er zijn heel goede producten voor dakisolatie op de markt en dito PV-systemen’, vertelt Lieven Malfait, directeur van Unilin Insulation BV. ‘De vraag is of we die kunnen combineren tot een prefab-oplossing die ook de functie van de dakbedekking overneemt. Wij denken dat er dan ook minder faalkosten zouden moeten zijn in vergelijking met een klassiek dak waar later PV-panelen op worden gelegd.’ Startpunt van het project was een verkenning van de kosten van renovatie cq. nieuwbouw en installatie van zonnepanelen op de klassieke manier. Malfait: ‘Vervolgens hebben we ingeschat wat onze gecombineerde oplossing dan maximaal zou mogen kosten om concurrerend te kunnen zijn.’

Projectfasen
1. Informatieve aanvraag
2. Meer gedetailleerde informatie waardoor een richtprijs bepaald kon worden
3. Verder uitwerken van details in de bouwtekening in combinatie met Unilin b.v.
4. Bespreking met de aannemer door Rebor en Unilin b.v.
5. Timing van levering bepalen en vastleggen
6. Leveren en installeren door Unilin b.v.
7. Omvormer en elektrische installatie installeren en turnkey opleveren

Voor meer informatie neem contact met Rene Borro.

Locatie: Princenweg 42 te Weert
Oplossing: LOCI Solar Integrated Roof
Klant: Hugo Coppen
Leveranciers: Unilin BV & Rebor BV
Foto en verslag: Aaron Mulder van
ICTloket.nl